Het rendement van de Flatmate ligt rond de 40%. De werkelijke energiebesparing ligt iets lager, bijvoorbeeld omdat het water een paar graden afkoelt tussen de douchekop en de vloer. Uit metingen weten we dat de gemiddelde energiebesparing met de Flatmate rond de 30% ligt.
Hoeveel je met de Flatmate kunt besparen, is vooral afhankelijk van het aantal huisgenoten, hoe lang je doucht, en de gasprijs.
Een gemiddelde Nederlander staat thuis 5 keer per week 8 minuten onder de douche. Daarmee wordt per maand zo’n 1.500 liter warm douchewater gebruikt. Om dit water op te warmen (naar 40 graden) is 9 m3 aardgas nodig. Met de Flatmate wordt ongeveer 30% energie bespaard, oftewel zo’n 2,7 m3 gas per maand per persoon. Met een gasprijs van 2 euro per m3 is dat een besparing van 5,40 euro per maand. Op basis van deze gemiddelde getallen berekenen we de besparing voor jouw huishouden:
- Douche je langer? Bijvoorbeeld gemiddeld 16 minuten in plaats van 8? Dan wordt je verbruik, en dus de berekende besparing, twee keer zo groot.
- Bestaat je huishouden uit meer personen? Bijvoorbeeld 3 personen in plaats van 1? Dan wordt je verbruik, en dus de berekende besparing, drie keer zo groot.
- Betaal je minder voor je gas? Bijvoorbeeld 1 euro per m3 in plaats van 2? Dan wordt de berekende besparing twee keer zo klein.
Om de berekening simpel te houden, wordt geen rekening gehouden met hoe vaak je doucht, hoe warm je doucht, of hoeveel water jouw douchekop verbruikt. Het gaat puur om een gemiddelde besparing.
Heb je geen gasketel, maar bijvoorbeeld warmte via een warmtenet? Ook dan kun je met deze berekening inschatten hoeveel je bespaart. Omdat de warmteprijs is gekoppeld aan de gasprijs, kun je dan de gemiddelde gasprijs in Nederland aanhouden. In de lente van 2022 is deze ruim 2 euro per m3.