Bespaar eenvoudig 30% energie
onder de douche

Beste huurder bij DUWO,

Wat leuk dat je interesse hebt om energie te besparen met de Flatmate.

Op deze pagina lees je wat de Flatmate is, hoeveel energie je hiermee kunt besparen en wat de voorwaarden zijn om mee te doen. Vrijblijvend aanmelden kan onderaan deze pagina. Wij nemen dan graag contact met je op.  

DUWO biedt de Flatmate tijdelijk gratis aan, zo lang de voorraad strekt.

Wat is de Flatmate?

De Flatmate is een douche wtw: een apparaat waarmee je energie bespaart onder de douche. Het is een soort plaat die in de douche wordt gelegd en wordt aangesloten op de douchekraan. Als je doucht, sta je bovenop deze plaat. De plaat haalt energie uit het douchewater en voegt deze toe aan het koude water. Op deze manier bespaar je energie, zonder dat je er iets van merkt. Het water wordt niet gerecycled: je doucht dus nog steeds met schoon water. Voor meer informatie over de Flatmate, kijk op www.sanura.nl/techniek.

Hoeveel kan ik besparen? En wat kost het?

Hoeveel je kunt besparen hangt vooral van het aantal mensen waarmee je samenwoont en hoe lang er gemiddeld wordt gedoucht. Hier kun je voor je eigen huishouden inschatten hoeveel je kunt besparen.

DUWO biedt de Flatmate tijdelijk gratis aan, zo lang de voorraad strekt.

Hoe berekenen we de besparing?

Hoe berekenen we de besparing?

Het rendement van de Flatmate ligt rond de 40%. De werkelijke energiebesparing ligt iets lager, bijvoorbeeld omdat het water een paar graden afkoelt tussen de douchekop en de vloer. Uit metingen weten we dat de gemiddelde energiebesparing met de Flatmate rond de 30% ligt.

Hoeveel je met de Flatmate kunt besparen, is vooral afhankelijk van het aantal huisgenoten, hoe lang je doucht, en de gasprijs.

Een gemiddelde student staat thuis 6 keer per week 10 minuten onder de douche. Daarmee wordt per maand zo’n 2.250 liter warm douchewater gebruikt. Om dit water op te warmen (naar 40 graden) is 13,5 m3 aardgas nodig. Met de Flatmate wordt ongeveer 30% energie bespaard, oftewel zo’n 4 m3 gas per maand per persoon. Met een gasprijs van 1,50 euro per m3 is dat een besparing van 6 euro per maand. Op basis van deze gemiddelde getallen berekenen we de besparing voor jouw huishouden:

  • Douche je langer? Bijvoorbeeld gemiddeld 20 minuten in plaats van 10? Dan wordt je verbruik, en dus de berekende besparing, twee keer zo groot.
  • Bestaat je huishouden uit meer personen? Bijvoorbeeld 3 personen in plaats van 1? Dan wordt je verbruik, en dus de berekende besparing, drie keer zo groot.
  • Betaal je minder voor je gas? Bijvoorbeeld 0,75 euro per m3 in plaats van 1,50? Dan wordt de berekende besparing twee keer zo klein.

Om de berekening simpel te houden, wordt geen rekening gehouden met hoe vaak je doucht, hoe warm je doucht, of hoeveel water jouw douchekop verbruikt. Het gaat puur om een gemiddelde besparing.

Heb je geen gasketel, maar bijvoorbeeld warmte via een warmtenet? Ook dan kun je met deze berekening inschatten hoeveel je bespaart. Omdat de warmteprijs is gekoppeld aan de gasprijs, kun je dan de gemiddelde gasprijs in Nederland aanhouden. In de lente van 2022 is deze ruim 2 euro per m3.

Hoe kan ik meedoen?

DUWO vindt het belangrijk om jou te helpen met energie besparen. Daarom bieden zij de gelegenheid om de Flatmate gratis te gaan gebruiken. Deze wordt dan op afspraak bij jou thuis geïnstalleerd.

Let op! De Flatmate past niet in alle douches. Om mee te kunnen doen moet je douche aan de volgende punten voldoen:

Je doucht in een losse douche, dus niet in bad.

Er is op de douchevloer minimaal 80 x 80 cm vrije ruimte om de Flatmate te plaatsen.

Je hebt een opbouw-douchekraan, dus geen inbouw-douchekraan.

Voldoet jouw douche aan bovenstaande punten? En wil je graag een Flatmate gebruiken? Meld je dan hier aan. Wij nemen dan contact op voor het maken van een installatie-afspraak.

Wat moet ik verder weten over de Flatmate?

De Flatmate is een los apparaat dat in de douche staat. Zowel de onderkant als de bovenkant zijn van antislip materiaal, zodat je niet kunt uitglijden. Wel is het belangrijk dat je lichamelijk in staat bent om op de Flatmate te gaan staan. De opstap is maximaal 8 cm.

Omdat de Flatmate onder de douche staat, wordt deze na verloop van tijd vuil. Het is daarom belangrijk om de Flatmate af en toe schoon te maken, van binnen en buiten. Dit is niet moeilijk, maar is wel een extra klusje. Zie je dit niet zitten, dan is de Flatmate misschien voor jou niet zo’n goed idee.

Met de Flatmate bespaar je niet alleen op de energierekening. Je helpt ook het klimaat. Doordat je minder energie verbruikt, wordt ook minder CO2 uitgestoten. Een Flatmate levert gemiddeld dezelfde klimaatbijdrage als wel 7 bomen!

Zo ziet je Flatmate er uit:

Aanmelden voor een installatie-afspraak

Wij gebruiken deze gegevens om contact met je op te nemen voor het plaatsen van de Flatmate.

Kenmerken

Downloads

Productfolder Sanura Flatmate

Veiligheid Sanura Flatmate

Kiwa verklaring rendement

Handleiding Sanura Flatmate