Is de Flatmate iets voor mij?

Wat is de Flatmate?

De Flatmate is een douche wtw: een apparaat waarmee je energie bespaart onder de douche. Het is een soort plaat die in je douche wordt gelegd en die wordt aangesloten op jouw douchekraan. Je staat dan voortaan bovenop de plaat tijdens het douchen. De plaat haalt energie uit het douchewater, en voegt deze toe aan het koude water. Op deze manier bespaar je energie, zonder dat je hier iets van merkt tijdens het douchen. Het water wordt niet gerecycled: je doucht dus nog steeds met schoon water. Voor meer informatie over de Flatmate, kijk op www.sanura.nl/techniek.

Hoeveel kan ik besparen?

Hoeveel je kunt besparen hangt er vooral vanaf met hoeveel mensen je samenwoont en hoe lang er gemiddeld wordt gedoucht. Hier kun je voor jouw eigen huishouden inschatten hoeveel je kunt besparen.

Hoe berekenen we de besparing?

Hoe berekenen we de besparing?

Het rendement van de Flatmate ligt rond de 40%. De werkelijke energiebesparing ligt iets lager, bijvoorbeeld omdat het water een paar graden afkoelt tussen de douchekop en de vloer. Uit metingen weten we dat de gemiddelde energiebesparing met de Flatmate rond de 30% ligt.

Hoeveel je met de Flatmate kunt besparen, is vooral afhankelijk van het aantal huisgenoten, hoe lang je doucht, en de gasprijs.

Een gemiddelde Nederlander staat thuis 5 keer per week 8 minuten onder de douche. Daarmee wordt per maand zo’n 1.500 liter warm douchewater gebruikt. Om dit water op te warmen (naar 40 graden) is 9 m3 aardgas nodig. Met de Flatmate wordt ongeveer 30% energie bespaard, oftewel zo’n 2,7 m3 gas per maand per persoon. Met een gasprijs van 1,50 euro per m3 is dat een besparing van 4 euro per maand. Op basis van deze gemiddelde getallen berekenen we de besparing voor jouw huishouden:

  • Douche je langer? Bijvoorbeeld gemiddeld 16 minuten in plaats van 8? Dan wordt je verbruik, en dus de berekende besparing, twee keer zo groot.
  • Bestaat je huishouden uit meer personen? Bijvoorbeeld 3 personen in plaats van 1? Dan wordt je verbruik, en dus de berekende besparing, drie keer zo groot.
  • Betaal je minder voor je gas? Bijvoorbeeld 0,75 euro per m3 in plaats van 1,50? Dan wordt de berekende besparing twee keer zo klein.

Om de berekening simpel te houden, wordt geen rekening gehouden met hoe vaak je doucht, hoe warm je doucht, of hoeveel water jouw douchekop verbruikt. Het gaat puur om een gemiddelde besparing.

Heb je geen gasketel, maar bijvoorbeeld warmte via een warmtenet? Ook dan kun je met deze berekening inschatten hoeveel je bespaart. Omdat de warmteprijs is gekoppeld aan de gasprijs, kun je dan de gemiddelde gasprijs in Nederland aanhouden. In de herfst van 2023 is deze ongeveer 1,50 euro per m3.

Past de Flatmate in mijn douche?

Let op! De Flatmate past niet in alle douches. Om een Flatmate te kunnen installeren moet jouw douche aan de volgende punten voldoen:

Je doucht in een losse douche, dus niet in bad.

Er is op de douchevloer minimaal 80 x 80 cm vrije ruimte om de Flatmate te plaatsen.

Je hebt een opbouw-douchekraan, dus geen inbouw-douchekraan.​

Bespaar op je energiekosten, zonder verbouwing

Wat moet ik verder weten over de Flatmate?

De Flatmate is een los apparaat dat in je douche staat. Zowel de onderkant als de bovenkant is van antislip materiaal, zodat je niet kunt uitglijden. Wel is het belangrijk dat je lichamelijk in staat bent om op de Flatmate te gaan staan. De opstap is maximaal 8 cm.

Omdat de Flatmate onder je douche staat, wordt deze na verloop van tijd ook vies. Je zult de Flatmate dus af en toe schoon moeten maken, van binnen en van buiten. Dit is niet moeilijk, maar is wel een extra klusje. Zie je dit niet zitten, dan is de Flatmate misschien voor jou niet zo’n goed idee.

Met de Flatmate bespaar je niet alleen op uw energierekening. Je helpt ook het klimaat. Doordat er minder energie wordt gebruikt, wordt ook minder CO2 uitgestoten. Een Flatmate levert gemiddeld dezelfde klimaatbijdrage als wel 7 bomen!